Platba na 3 splátky a bez navýšení!

10 nejúčinnějších cviků pro růst svalů: Kompletní průvodce - část 5 Pull-ups

5. Přítahy k hrudi (Pull-ups)

Vítejte v dalším díle našeho  průvodce pro začátečníky, kteří si nejsou jistí správným provedením základních cviků. Postupně vám představujeme 10 nejúčinnějších cviků pro růst svalů, jako jsou například dřepy s činkou, deadlift, pull-ups, bench-press, leg-press a další. Přítahy k hrudi, známé také jako pull-ups, jsou jedním z nejúčinnějších cviků pro růst svalů, zejména pokud jde o široké svaly zad. Tento cvik je oblíbený mezi sportovci a fitness nadšenci po celém světě, protože při správném provedení můžete dosáhnout výborných výsledků. V tomto článku sekci se podrobně podíváme na popis cviku, jeho provedení, zapojené svalové skupiny a důležitost přítahů k hrudi pro růst širokých svalů zad. Navíc zde najdete tipy na správné provedení a bezpečnost.


Popis cviku a jeho provedení

Přítahy k hrudi jsou komplexní cvik, který se provádí na hrazdě nebo na speciálním stroji. Cvik začíná tím, že se zavěsíte na hrazdu širokým úchopem (paže mírně širší než šířka ramen) dlaněmi směrem od sebe. Poté stáhneme lopatky dolů a dozadu, zatímco zvedáme hrudník směrem k hrazdě. Cílem je dostat bradu nad hrazdu a poté se pomalu spustit zpět do výchozí pozice.

mladý muž cvičí v posilovně


Svalové skupiny, které cvik zapojuje

Přítahy k hrudi primárně zapojují široké svaly zad (latissimus dorsi), které jsou zodpovědné za rozšíření, abdukci a rotaci ramene. Dále se do cviku zapojují také pomocné svaly, jako jsou bicepsy, zadní delty, romboidy a trapézy. Tento cvik tedy posiluje celou horní část těla a zlepšuje sílu a stabilitu ramen.


ležitost přítahů k hrudi pro růst širokých svalů zad

Široké svaly zad jsou klíčové pro vytvoření silného a širokého zádového svalstva. Přítahy k hrudi jsou jedním z nejlepších cviků pro jejich posilování, protože umožňují cíleně zapojit široký sval zádový la další pomocné svaly. Pravidelným prováděním tohoto cviku můžete dosáhnout výrazného růstu širokých svalů zad, což vede ke zlepšení celkové postavy a silových schopností.


Správné provedení a bezpečnost

Aby byl cvik účinný a bezpečný, je důležité dodržovat několik zásad:

1. Správný úchop: Ujistěte se, že máte pevný a široký úchop na hrazdě. Dlaně by měly být mírně širší než šířka ramen a směřovat od sebe.

2. Aktivace lopatek: Před zahájením pohybu stáhněte lopatky dolů a dozadu. Tímto způsobem aktivujete zadní svalstvo a zajistíte správné provedení cviku.

3. Pomalý a kontrolovaný pohyb: Při provádění přítahů k hrudi se vyhněte rychlým a trhavým pohybům. Zvedejte hrudník směrem k hrazdě pomalu a kontrolovaně, poté se stejně pomalu spouštějte zpět dolů.

4. Plný rozsah pohybu: Snažte se dosáhnout co největšího rozsahu pohybu tím, že při zvedání hrudníku směrem k hrazdě dostanete bradu nad hrazdu a při spouštění dolů prodloužíte paže co nejvíce.

5. Dýchání: Nezapomeňte správně dýchat během cviku. Nadechněte se při spouštění dolů a vydechněte při zvedání hrudníku směrem k hrazdě.


Závěr

Přítahy k hrudi jsou jedním z nejúčinnějších cviků pro růst širokých svalů zad a posílení celé horní části těla. Dodržováním správné techniky a pravidelným tréninkem můžete dosáhnout výrazných výsledků a zlepšit svou postavu a sílu.

Při plánování svého tréninku nevynechávejte žádné svalové skupiny, s dalším cvičením vám mohou pomoci vhodné pomůcky jako jsou např. odporové gumy.


Doporučené produkty1